donderdag 28 maart 2013

dominante handen

Iemand links laten liggen betekent 'iemand negeren, je doelbewust niet met iemand bemoeien, geen aandacht aan hem/haar schenken'. Je kunt ook iets links laten liggen; dan bedoel je vaak dat je er geen aandacht aan schenkt omdat je er niet in geïnteresseerd bent.

Links heeft in deze uitdrukking een negatieve betekenis. Het Groot Uitdrukkingenwoordenboek van Van Dale (2006) vergelijkt het met het Latijnse woord sinister, dat 'links' betekende, maar al in het Latijn ook 'verkeerd, immoreel, slecht'. In het Nederlands is sinister in de betekenis 'onheilspellend, duister, griezelig' terechtgekomen.

Over talen en culturen heen wordt links traditioneel met 'slecht' geassocieerd, en 'rechts' met goed. In de islam is links onrein: je wandelt EERST met je rechtervoet de moskee binnen.

Oderzoekers Casasanto & Jasmin (2009) gingen na of er een verband bestaat tussen linkshandigheid/rechtshandigheid en positief of negatief taalgebruik. Anders gezegd. Stel. Je bent rechtshandig. Als je wat positief te vertellen hebt, onderstreep je dat dan met een rechtshandig gebaar? En omgekeerd, als je een minder gunstige boodschap voor je toehoorder hebt, zal je dat dan eerder met linkse gebaren duidelijk maken?

Om hun hypothese te testen onderzochten ze de gebaren van kandidaat presidenten in 2004 en 2008. Twee linkshandigen (Obama & McCain) en twee rechtshandigen (Kerry & Bush)werden aan het onderzoek onderworpen. Het resultaat is even treffend als triviaal: alle kandidaten gebruiken hun dominante hand beduidend meer bij het overbrengen van een positieve boodschap.

Soms lukt het niet bijster om positieve boodschappen over te brengen. Noch links noch rechts. Noch sinister noch koosjer. Je handen willen vasthouden, liefkozen, zwaaien, op tafel timmeren, enthousiast in de handen klappen, een ondeugende f*** you vinger opsteken, zachtjes strelen om gestreeld te worden. Je hebt zin om rechts te liggen. Zin in een linkse onreine hand (oh ja, graag dominant). Maar alles draait effe dwars.Je komt handen te kort. Tijd ook. Zit met de handen in het haar. Of je hebt lief met de handrem op.

Denk dan aan Obama. Yes we can. En geef er lekker links van langs.

Geen opmerkingen: