donderdag 3 september 2009

The shape of between

Staren naar een aquarium heeft, zo is wetenschappelijk bewezen een ontspannend effect. Zo is er, My Aquarium, Wii-software waarmee je in je vrije tijd kunt genieten van een virtueel aquarium. Zowaar. Je kunt uit 40 populaire zoet- en zoutwatervissen kiezen,waaronder de driebandanemoonvis, de maanvis en de Aziatische beentongvis. Je kunt maximaal zes verschillende aquaria maken en deze naar wens inrichten, door versieringen toe te voegen zoals zeewier en drijfhout.Roze zeewier, met een barok stukje drijfhout. Tja. Moet kunnen. Ook leuk meegenomen: met de Wii-afstandsbediening kun je met de vissen communiceren, door op het glas van het aquarium te tikken.

Nintendo-neurotisch word ik, enkel en alleen bij de gedachte.

Minstens zo hypnotiserend is 'The shape of between' van Jess MacNeil. Deze Australische videokunstenares slaagt er in om door middel van digitale manipulatie bewegende beelden te brengen die lezen als schilderijen. In het filmpje krijg je boten te zien die drijven op de Ganges, de licht vertraagde beweging van de sloepen is cyclisch, en uiteindelijk keert alles terug naar waar het begon. En telkens wil je, gek genoeg, dat het opnieuw begint. Als het wiegelied dat vroeger voor je gezongen werd.

Naast al die virtualiteit en digitalisering is er de eenvoudige realiteit van water. Vanavond staar ik hier naar. Wilt u met me communiceren? Sssh, I go the silent way. Fish me if you may.

Geen opmerkingen: