zondag 21 december 2008

Mannen van 2008

"Man van 2008". Een titel met ambitie. Met ironie ook. Wanneer de kaarten in het spel anders liggen is men plots man af. En blijkt hoe relatief macht, status en titels zijn. Jo Vandeurzen, die premier Leterme uitriep tot "de man van het jaar", nam als eerste afscheid van zijn kopman. Met hem kwam een kwakkel kabinet tot stilstand. De "man van 2008" heeft gefaald, en voorspelbaar was zijn nedergang.

De Morgen Magazine kopt een andere "man van 2008", en brengt een ontroerende foto-reportage van Barack Backstage. Een man met charisma, uitstraling, liefde en doorzettingsvermogen. Met alles wat Leterme, klein en burgerlijk, nooit zal hebben. De reportage van Callie Shell, onafhankelijk fotografe voor Time Magazine, is indringend, respectvol en met zin voor humor, net als de Obama's zelve. Hun huwelijksfoto, die naar eigen zeggen op hun schouw prijkt, los van alle traditionele praalplaatjes die op die dag genomen zijn, is zalig onconventioneel, eerlijk, liefdevol en vol zin voor het leven.

Als man van 2008, word je ge-merchandised, dus is de foto nu ook verkrijgbaar als mouse-pad. Als man van 2008 wordt je ego, en meteen ook je eega, door de handen van miljoenen browsers gestreeld. Iets zegt me dat het ego van Obama daar tegen bestand is. Het is de manier waarop hij naar de camera kijkt, en er meteen volledig los van staat. Dit is een man die je niet dwingt om naar hem te kijken, maar waar je van nature graag naar kijkt.

Bij deze ben ik opgelucht niet langer te hoeven kijken naar het grauwe, wantrouwige, vermoeide gezicht van een kleine, Vlaamse regeringsleider.

Geen opmerkingen: